V překladu microgreens znamená mikrozelenina nebo mikrobylinky. Jedná se o velmi kvalitní zdroj energie a vitamínů v kterémkoliv ročním období, protože se většinou pěstují ve vnitřních prostorech v kontrolovaném prostředí. Nezáleží tedy na to, zda je příjemných 21 stupňů a svítí sluníčko nebo zda venku za okny řádí sněhová váníce. Právě kontrolované prostředí nám umožňuje přesně určovat podmínky, při kterých se rostlinkám nejlépe daří a dosahovat tak co nejlepších a stabilních výsledků, co se týče jejich množství a kvality.
Vědecké studie prokázaly, že mikrozeleninka, tedy rostlina ve své rané růstové fázi ne starší než 14 dnů, je velmi bohatá na živiny oproti svým dopělým protějškům a obsah těchto živin může být až 9x vyšší než u plně vyvinuté rostliny nebo jejího plodu.
Využití microgreens je hlavně v gastronomii. A to i v té michelinské. Nejedna restaurace s tímto oceněním používá microgreens pravidelně ve svých jídlech. Jsou oceňované jak pro svou vizuální stránku, která z jídla udělá pravý gastronomický zážitek, tak i pro svou křehkou a svěží chuť.
Čím mohou být microgreens prospěšné Vašemu tělu?
„Ať je jídlo Tvým lékem a lék Tvým jídlem."